Tuesday, September 2, 2014

singgang daging kelantan

Daging singgang kegemaran ayah. Ayah sangat suka makan yang singgang-singgang. Selain sihat dan sedap
daging ni kalau di panaskan makin sedap.

daging singgang ala Kelantan - carian google



Bahan-bahan

1/2 kg daging
5 ulas bawang merah - di hiris
4 ulas bawang putih - di hiris
5 tangkai cili kering - di hiris
1 inci halia - di hiris
1 inci lengkuas - di hiris
2 sudu kecil biji ketumbar - di tumbuk
2 keping asam keping
Garam secukup rasa

Hiris nipis daging dan rebus terlebih dahulu.
 
Masukkan bahan- bahan yang di hiris macam bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan cili kering 

Masukkan biji ketumbar yang telah ditumbuk, asam keping dan garam dan sedikit budu.

Masak sehingga daging empuk. Sedia dihidangkan.


No comments:

Post a Comment