Daging goreng ala Kelantan ni ada beza dari daging goreng biasa..sedap dan berkrim dari yang biasa.
cara masak pun berbeza..
Bahan- bahan
1/2 kg daging
1 biji bawang kuning (Holland)
1 tangkai cili hijau/merah (resepi asal adalah cili hijau dari Kelantan)
1 ulas bawang putih (tak bubuh pun tak pe)
kunyit hidup/ kunyit serbuk
Daging di hiris nipis..tak nipis dan tebal sangat - yang sedap daging batang pinang
Masukkan daging ke dalam kuali dan rebus sehingga empuk.
Sebelum air kering, masukkan garam kunyit (garam dan kunyit di tumbuk bersama) dan di gaul mesra di dalam kuali.
Masukkan minyak ke dalam kuali daging tadi. Dalam anggaran daging dah nak masak, masukkan bawang kuning dan cili yang telah dihiris, goreng daging sehingga kelihatan agak garing sedikit.
Untuk menambah warna agar nampak kekuningan (kadang-kadang kunyit hidup tak pekat kekuningannya), masukkan kunyit serbuk - tak masuk pun tak apa.
Jangan biarkan kering sangat - biar nampak berminyak dan juicy...
Sedia untuk dihidangkan.
Dimakan bersama nasi panas dan budu.(picit asam limau dan cili padi yang di hiris) perghhh! memang terbaik la!
No comments:
Post a Comment