Ketam ni mak selalu masak untuk kami dulu. sebab yang lain macam kari, goreng macam tak puas makan..masak pun senang je..
Nak beli ketam masa bulan penuh dan lebih baik pilih ketam betina sebab isinya penuh.
Bahan-bahan
Nak beli ketam masa bulan penuh dan lebih baik pilih ketam betina sebab isinya penuh.
Bahan-bahan
Ketam 2 ekor - anggaran
Air
Serai sebatang
Bawang merah 2 ulas (dihiris kecil)
bawang putih 2 ulas (dihiris kecil)
bawang putih 2 ulas (dihiris kecil)
Garam dan gula secukup rasa
* kenapa orang kelantan suka bubuh gula, walaupun ia bukan memaniskan makanan. tujuannya ialah meneutral rasa. Malah tak perlu bubuh Pak aji untuk menyedapkan rasa..
* kenapa orang kelantan suka bubuh gula, walaupun ia bukan memaniskan makanan. tujuannya ialah meneutral rasa. Malah tak perlu bubuh Pak aji untuk menyedapkan rasa..
Cara memasak
Mula-mula bersihkan ketam. tak susah pun. (Kalau tak reti nak buang kulitnya boleh suruh orang yang menjualnya siangkan terus)
Buang yang tajam2 tepi lengan ketam (kalau nak buang) tapi aku tak buang pun, tak cantik plak...:)
Buang tempurung ketam or kulit ketam yang keras tu (selalunya saya hati-hati buka, sebab ada telur ketam - kekadang la)
Didihkan air dulu dalam periuk dan kemudian masukkan serai, bawang merah dan bawang putih yang dihiris halus.
Bila dah menggelegak, masukkan ketam.
Tak perlu lama sangat sbb ketam ni cepat masak.
Agak2 ketam dah masak, masukkan garam secukup rasa.Taruk la gula secubit dua..
Macam mana nak tau dah masak..ketam tu bertukar kalernya.... matikan api dan hidangkan.
* oo ye ketam ni boleh juga di jadikan penawar demam denggi. setakat mana keberkesannya - kena cuba la kan..sebab bergantung pada antibodi masing-masing.. :)
.
Buang yang tajam2 tepi lengan ketam (kalau nak buang) tapi aku tak buang pun, tak cantik plak...:)
Buang tempurung ketam or kulit ketam yang keras tu (selalunya saya hati-hati buka, sebab ada telur ketam - kekadang la)
Didihkan air dulu dalam periuk dan kemudian masukkan serai, bawang merah dan bawang putih yang dihiris halus.
Bila dah menggelegak, masukkan ketam.
Tak perlu lama sangat sbb ketam ni cepat masak.
Agak2 ketam dah masak, masukkan garam secukup rasa.Taruk la gula secubit dua..
Macam mana nak tau dah masak..ketam tu bertukar kalernya.... matikan api dan hidangkan.
* oo ye ketam ni boleh juga di jadikan penawar demam denggi. setakat mana keberkesannya - kena cuba la kan..sebab bergantung pada antibodi masing-masing.. :)
.
No comments:
Post a Comment