hamba Allah yang sentiasa berdoa semoga menjadi hambaNya yang terbaik.
Sentiasa usaha jadi umatnya yang ingin selalu mengikuti sunnahnya dan sentiasa rindukannya.
anak yang baik dari kacamata mak ayah dan sentiasa berusaha mendoakan mereka selalu agar hidup aku selesa di sana nanti.
adik perempuan dan kakak pada mereka yang menyayangi aku tanpa ucapan tapi aku tau la dorang sayang aku...
belajar menuntut ilmu dari semua..pengalaman yang tinggi harganya, kelas yang di bayar dari titik peluh dan juga dari biayaan negara untuk aku jadi rakyat yang berilmu.
teman, sahabat, kawan, kenalan yang selalu bertekak, sering bertanya untuk tahu jawapan, makan kongsi-kongsi, jalan-jalan cari ilmu supaya matang dari dulu serta mengharapkan doa kalian untuk simpanan di sana jua.
staf yang buat kije berdasarkan arahan tapi kalau tak ikut tu mesti ada alasan dan sebab punya la..
kenakalan sebab memang aku nakal dan bukan jahat ok...

Friday, March 25, 2016

Ikan Cencaru sambal

Salam.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Ikan yang sentiasa menjadi igauan tak kira masa belajar di asrama sekolah sampai la ke dewasa ini..ikan ni namanya ikan Cencaru tapi ada nama komersilnya..kami kanak-kanak asrama panggil ikan 'jacket' sebab dia macam pakai jacket tak macam ikan lain..oghe kelate panggil ike 'koghe' ..
Tapi masa belajar dulu asik makan yang goreng biasa je..

saya cuba masak ikan cencaru sambal yang di belah belakang..

Bahan-bahan:

ikan cencaru
4- 5 batang cili merah
bawang merah
bawang putih
belacan - di bakar
gula
garam
air asam jawa

Cara masak:

Ikan cencaru di belah belakang
Goreng ikan dengan garam kunyit seperti biasa..
angkat dan toskan

masak bahan-bahan kisar diatas.
sejukkan dan kemudian masukkan di celah belahan ikan cencaru.
hidangkan

* saya tak goreng semula kerana sambal akan jadi hitam.



No comments:

Post a Comment