hamba Allah yang sentiasa berdoa semoga menjadi hambaNya yang terbaik.
Sentiasa usaha jadi umatnya yang ingin selalu mengikuti sunnahnya dan sentiasa rindukannya.
anak yang baik dari kacamata mak ayah dan sentiasa berusaha mendoakan mereka selalu agar hidup aku selesa di sana nanti.
adik perempuan dan kakak pada mereka yang menyayangi aku tanpa ucapan tapi aku tau la dorang sayang aku...
belajar menuntut ilmu dari semua..pengalaman yang tinggi harganya, kelas yang di bayar dari titik peluh dan juga dari biayaan negara untuk aku jadi rakyat yang berilmu.
teman, sahabat, kawan, kenalan yang selalu bertekak, sering bertanya untuk tahu jawapan, makan kongsi-kongsi, jalan-jalan cari ilmu supaya matang dari dulu serta mengharapkan doa kalian untuk simpanan di sana jua.
staf yang buat kije berdasarkan arahan tapi kalau tak ikut tu mesti ada alasan dan sebab punya la..
kenakalan sebab memang aku nakal dan bukan jahat ok...

Tuesday, September 2, 2014

ketam singgang kelantan

Ketam ni mak selalu masak untuk kami dulu. sebab yang lain macam kari, goreng macam tak puas makan..masak pun senang je..

Nak beli ketam masa bulan penuh dan lebih baik pilih ketam betina sebab isinya penuh. 


Bahan-bahan
Ketam 2 ekor - anggaran
Air
Serai sebatang
Bawang merah 2 ulas (dihiris kecil)
bawang putih 2 ulas (dihiris kecil)
Garam dan gula secukup rasa
* kenapa orang kelantan suka bubuh gula, walaupun ia bukan memaniskan makanan. tujuannya ialah meneutral rasa. Malah tak perlu bubuh Pak aji untuk menyedapkan rasa..

Cara memasak
Mula-mula bersihkan ketam. tak susah pun. (Kalau tak reti nak buang kulitnya boleh suruh orang yang menjualnya siangkan terus)

Buang yang tajam2 tepi lengan ketam (kalau nak buang) tapi aku tak buang pun, tak cantik plak...:) 

Buang tempurung ketam or kulit ketam yang keras tu (selalunya saya hati-hati buka, sebab ada telur ketam - kekadang la)

Didihkan air dulu dalam periuk dan kemudian masukkan serai, bawang merah dan bawang putih yang dihiris halus.

Bila dah menggelegak, masukkan ketam. 

Tak perlu lama sangat sbb ketam ni cepat masak. 

Agak2 ketam dah masak, masukkan garam secukup rasa.Taruk la gula secubit dua..

Macam mana nak tau dah masak..ketam tu bertukar kalernya.... matikan api dan hidangkan.

* oo ye ketam ni boleh juga di jadikan penawar demam denggi. setakat mana keberkesannya - kena cuba la kan..sebab bergantung pada antibodi masing-masing.. :)


.

No comments:

Post a Comment